Een due diligence-onderzoek richt zich op het vaststellen van de juistheid van de aan de koper gepresenteerde informatie en het in beeld brengen van risico’s en kansen van het over te nemen gebouw/onderneming.
Het uitvoeren van een grondig due diligence-onderzoek is eigenlijk onmisbaar indien een belangrijke investeringsbeslissing wordt genomen. Niet alleen is de koper verplicht onderzoek te doen voordat deze koopt, ook geeft een due diligence-onderzoek nuttige informatie als basis voor de onderhandelingen en voorkomt verrassingen achteraf.
De resultaten van een due diligence-onderzoek kunnen leiden tot aanpassing van de transactievoorwaarden. Zo kan een due diligence-onderzoek invloed hebben op de overeengekomen overnameprijs, bijvoorbeeld indien blijkt dat de er technisch grote risico’s zijn afwijken van de verwachtingen die de koper had bij het uitbrengen van een bod.
Het komt voor dat er risico’s worden gesignaleerd die niet direct invloed hebben op de prijs maar wel kunnen leiden tot grote kosten in de toekomst. Indien het risico concreet is, wordt een vrijwaring opgenomen in de koopovereenkomst (Sale and purchase agreement, SPA). Is het risico reëel maar niet concreet, dan wordt meestal een garantie opgenomen in de koopovereenkomst.
Een due diligence-onderzoek geeft een goed beeld van het gebouw en de installatie’s. In het due diligence-rapport worden de technische risico’s van het gebouw beschreven en worden verbeterpunten voor de situatie na overname geformuleerd.
Het technische due diligence onderzoek maakt deel uit van een totaal onderzoek waarbij de financiële, fiscale, juridische en commerciële aspecten worden onderzocht.
Bron Wikipedia